ΜΠΑΛΑΚΙΑ

Η επιλογή είναι μονόδρομος

  Στο παιχνίδι αλλά και στους αγώνες της ξυλορακέτας, τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται προέρχονται από το χώρο του tennis. Γενικά τα μπαλάκια του tennis διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα συμπιεστά (pressurized) και στα ασυμπίεστα (pressureless ή non-pressurized).

  Τα πρώτα αντλούν την ελαστική τους συμπεριφορά κυρίως από τη διαφορά πίεσης μεταξύ του συμπιεσμένου αερίου στο εσωτερικό τους και της ατμοσφαιρικής και πολύ λιγότερο από το λαστιχένιο τους κέλυφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μπαλάκια αυτά να είναι ελαστικά από το πρώτο χτύπημα. Όμως, το αέριο εξέρχεται με γρήγορο ρυθμό από το εσωτερικό με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητά τους και να είναι άχρηστα μετά από λίγο χρόνο.

  Στα δεύτερα η πίεση του αέρα στο εσωτερικό τους είναι ίδια με την εξωτερική. Επειδή αντλούν την ελαστικότητά τους από το λαστιχένιο κέλυφος, στα πρώτα χτυπήματα έχουν ξύλινη αίσθηση, είναι αρκετά “σκληρά” με μειωμένη ελαστικότητα. Όμως, με τη πάροδο του χρόνου η ελαστικότητά τους αυξάνεται  καθώς “μαλακώνουν” σε συνδυασμό με την απώλεια του εξωτερικού χνουδιού. Ο χρόνος έδειξε πως τα κατάλληλα μπαλάκια για ξυλορακέτα είναι τα ασυμπίεστα.

  Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ενδεδειγμένη και σίγουρη επιλογή προερχόταν από τον εφευρέτη του ασυμπίεστου μπαλακιού, την Tretorn, με τα εξεπέραστα σε αίσθηση και απόδοση Tretorn Plus.  Τα τελευταία χρόνια  έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλα επιφανή ονόματα του χώρου με προϊόντα όπως (ενδεικτικά αναφέρουμε) τα: Wilson Pressureless, Babolat Omni, Technifibre XLD Pressureless και Artengo 800.

  Αξίζει να τονιστεί πως το προσεκτικό “στρώσιμο” ενός ασυμπίεστου μπαλακιού αποδεικνύεται ευεργετικό όχι μόνο για την απόδοση του αλλά και για τη διάρκεια ζωής του.