ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Οι μνηστήρες είναι δύο

  Τα τελευταία χρόνια στα τουρνουά-αγώνες έχουν εισαχθεί συστήματα που προσπαθούν να καταγράψουν με αξιοπιστία την ταχύτητα της μπάλας με στόχο την αντικειμενικότερη αξιολόγηση μιας ομάδας.

  Δύο είναι τα συστήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα: η κάμερα της εταιρίας Mobics με την οποία πραγματοποιούνται τα πρωταθλήματα Beach Racket υπό την αιγίδα του Π.Σ.Α.Ξ. και τα radar των ομάδων του Λάκη Ζώη και του Διονύση Γαβριέλη με τα τουρνουά Valetudo Racket και S.M.A.R.T. Racket αντίστοιχα. Και τα τρία συνοδεύονται από διαφορετικά λογισμικά, δηλαδή ολοκληρωμένες εφαρμογές σε Η/Υ όπου καταγράφονται, αποθηκεύονται και επεξεργάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων και εξάγονται οι βαθμολογίες.

  Λίγα λόγια για τo καθένα. Η Mobics ανέπτυξε τεχνολογία κάνοντας χρήση κάμερας υψηλής ταχύτητας λήψης με στόχο την καταγραφή της διαδρομής της μπάλας, μέτρηση η οποία πραγματοποιείται στο μέσον του γηπέδου. Πολύ χοντρικά, από την πληροφορία της απόστασης που διανύει η μπάλα προς το χρόνο που χρειάστηκε, υπολογίζεται η ταχύτητά της (ταχύτητα = απόσταση προς χρόνο).

  Από την άλλη, η τεχνολογία του radar είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ είναι διαδεδομένη σε πολλά αθληματα όπως tennis και baseball. Η αρχή λειτουργείας της βασίζεται στο φαινόμενο Doppler, δηλαδή στην αλλαγή της συχνότητας του ανακλώμενου κύματος από τη μπάλα καθώς πλησιάζει ή απομακρύνεται από το πομπό-δέκτη. Το φαινόμενο συναντάται συχνά στη καθημερινή ζωή: όταν ένα όχημα (π.χ. ασθενοφώρο) πλησιάζει και απομακρύνεται με τη σειρήνα του ανοιχτή. Με δεδομένο την αλλαγή της συχνότητας, μέσω μαθηματικής σχέσης, υπολογίζεται η ταχύτητα της μπάλας.