ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μια ιστορία άκρως Μεσογειακή

  Το παιχνίδι της ξυλορακέτας εμφανίστηκε στις Ελληνικές παραλίες περί τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η ιστορία της, όμως, ξεκινά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μερικά χρόνια πριν.

  Η Αίγυπτος, μέχρι το 1952, αποτελούσε βρετανικό υποτελές προτεκτοράτο με έντονη τη παρουσία στρατεύματων στα εδαφή της έως το 1936. Οι βρετανοί στατιώτες, για να περάσει ευχάριστα η ώρα τους στα διαλείματα, επινόησαν ένα παιχνίδι κατά το οποίο αντάλλασαν, ο ένας απέναντι στον άλλο, το μπαλάκι χτυπώντας το με ξύλινη σανίδα.

  Η ενασχόληση αυτή πέρασε σιγά-σιγά στους ντόπιους αλλά και στα μέλη των πολλών ξένων παροικιών που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Αίγυπτο. Μια από αυτές ήταν η πολυπληθής και άκρως δραστήρια Ελληνική κοινότητα με κέντρο την Αλεξάνδρεια. Η πόλη αυτή και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνέχισε να γνωρίζει ιδιαίτερη εμπορική και οικονομική άνθηση. Αυτό είχε ευεργετική επίδραση στη κοινωνική, πολιτική αλλά και αθλητική ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι οι παίχτες της ξυλορακέτας άρχισαν με τη πάροδο των χρόνων να πληθαίνουν στις παραλίες της Αλεξάνδρειας.

  Με την επανάσταση του 1952 και τη σταδιακή εθνικοποίηση πολλών κλάδων της οικονομίας από την κυβέρνηση Νάσερ καθώς επίσης και η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αναγκάστηκαν πολλοί Έλληνες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα ήταν πως ένα μεγάλο μέρος των ομογενών καταφτάνει από τη δεκαετία του ’50 και μετά στην Ελλάδα.

  Οι ιστορικές αυτές εξελίξεις σηματοδοτούν την έλευση του παιχνιδιού της ξυλορακέτας στην Ελληνική Επικράτεια. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το πότε και που έλαβαν χώρα τα πρώτα παιχνίδια. Αναφέρουμε ενδεικτικά την παραλία στο Καλαμάκι Χανίων καθώς επίσης και την παραλία της Βουλιαγμένης στην Αττική.

  Από τα τέλη, λοιπόν, της δεκαετίας του ’50 η ξυλορακέτα κοσμεί με τη παρουσία της τις παραλίες της Ελλάδας αποτελώντας την αγαπημένη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. Τα τελευταία δε χρόνια με τη διοργάνωση τουρνουά αγώνων και επίδειξης, τη δημιουργία συλλόγων ανά την επικράτεια και την κατακόρυφη αύξηση των παιχτών, η ξυλορακέτα αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαία αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ελλάδα.