ΑΓΩΝΕΣ

“Ευ αγωνίζεσθαι”

  Στη σύγχονη εποχή της ξυλορακέτας, τα τουρνουά αγώνων και επίδειξης είναι ένας καλά καθιερωμένος θεσμός με φανατικούς οπαδούς-υποστηρικτές αλλά και αρκετό σκεπτικισμό.

  Για την ιστορία, αναφέρουμε πως το πρώτο τουρνουά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1997 στα Αστέρια Γλυφάδας με πρωτοβουλία του Λάκη Ζώη και της Μαρίας Παπαναστασίου. Τα επόμενα χρόνια αρκετοί σύλλογοι χειμερινών κυρίως κολυμβητών αλλά και ρακέτας, διοργάνωναν κάθε χρόνο τουρνουά.

  Με την ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία Πανελλήνιος Σύλλογος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας (Π.Σ.Α.Ξ.) άρχισαν το 2007 τα τουρνουά (πρωταθλήματα beach racket) να αποκτούν μια πιο οργανωμένη και αθλητική χροιά. Αυτό έγινε ακόμα πιο εμφανές το 2011 όπου και εισήχθει στο πρωτάθλημα κάμερα υψηλής λήψης με την οποία καταμετρώταν η ταχύτητα της μπάλας και εξάγοταν βάση αυτής και των πτώσεων η βαθμολογία  κάθε ομάδας.

  Την επόμενη ακριβώς χρονιά αρχισαν να λαβάνουν χώρα ανά την Ελληνική επικράτεια τα τουρνουά με την επωνυμία Valetudo Racket με διοργανωτή το Λάκη Ζώη. Το καταγραφικό μηχάνημα της ταχύτητας ήταν το πολύ διαδεδομένο (ιδιαίτερα στα γήπεδα της Αμερικής) radar. Το 2014 εμφανίστηκε και τρίτο κατά σειρά τουρνουά με την επωνυμία S.M.A.R.T. Racket με διοργανωτή το Διονύση Γαβριέλη και την ομάδα του κάνοντας επίσης χρήση της τεχνολογίας του radar.

  Πίσω στο σήμερα, ένα τυπικό τουρνουά αγώνων περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες όπως δυάδες, τετράδες, μικτές και μη. Ο χρόνος αγωνιστικής δράσης των ομάδων ποικίλει ανάλογα με τη κατηγορία και τη διοργάνωση, με τυπικές τιμές ανάμεσα στα 10 και 20 λεπτά.  Καθώς οι συμμετοχές είναι αρκετές, η διάρκεια των αγώνων είναι ως επί των πλείστων δύο μέρες, με το πρόγραμμα να ξεκινά το πρωί και να ολοκληρώνεται με τη δύση του ηλίου.

  Αναμφισβήτητα τα τουρνουά ξυλορακέτας αποτελούν την κορυφαία της έκφραση, προσφέροντας στους απανταχού λάτρεις του αθλήματος έντονο συναγωνισμό, παιχνίδι και θέαμα.