ΙΣΤΟΡΙΑ

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

  Καλοκαίρι του 2012. Απόγευμα. Αραχτοί στη παραλία της Αμνισού στον Καρτερό. “Μα είναι δυνατόν το Ηράκλειο να μην έχει σύλλογο ρακέτας;”, διερωτήθηκε με παράπονο ένας από τη παρέα. “Ας κάνουμε τότε ένα σύλλογο.”, απάντησε ένας άλλος. Η παρέα συμφώνησε.  Αυτόν ήταν. Η σπίθα έπεσε, η φωτιά άναψε. Αν και στο μυαλό ορισμένων εξ ημών υπάρχε αυτή η σκέψη από χρόνια, η αλήθεια είναι πως η επαφή (διαδικτυακή και μη) με γήπεδα, εγκαταστάσεις και τουρνουά αφιερωμένα στη ρακέτα θαλάσσης αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο.

  Όρεξη και διάθεση στο μέγιστο βαθμό. Για αρχή έπρεπε να μαζευτούμε 21 άτομα. Εύκολο. Χρειαζόμαστε καταστατικό. Εύκολο. Λίγα χρήματα για τα πρώτα έξοδα. Εύκολο και αυτό. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 σε φιλική ταβέρνα. Ο Λευτέρης, Ο Χάρης, η Καλλιόπη, η Κάλλια, η Σοφία, ο Μάρκος, ο Τάσος, ο Βασίλης, ο Αποστόλης, η Λιάνα, ο Νώντας, η Εύα, ο Αντώνης, ο Μπάμπης, ο Βαγγέλης, ο Μάνος, οι δύο Νικολήδες και οι τέσσερις Γιώργηδες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν. Και το όνομα αυτού: Αθλητικός Όμιλος Φίλων Ξυλορακέρας Ηρακλείου (Α.Ο.Φ.Ξ.Η.). Το δε λογότυπο εμπευσμένο από πίνακα του συναδέλφου και φίλου μας Νίκου Σαμνιώτη. Προσωρινό Δ.Σ. και ολοταχώς για αναγνώριση από το πρωτοδικείο. Αυτή, λόγω απεργιών, ήλθε τελικά το Φεβρουάριο του 2013. Όμως, αθλητικός σύλλογος χωρίς γήπεδο ή έστω ένα χώρο να μη κυνηγάμε τα μπαλάκια γίνεται; Όχι βέβαια. Στήσιμο του πρώτου διχτυού το 2012 στη παραλία της Αμνισού. Ενθουσιασμός και ευχαρίστηση. Ωστόσο το νέο για την ίδρυση συλλόγου ρακέτας στο Ηράκλειο μαθεύτηκε στη παραλία του Αρίνα. Αυξάνονται τα μέλη.

  Εντωμεταξύ ο χρόνος περνά και οι πρώτες εκλογές του συλλόγου είναι γεγονός. Ο Αύγουστος του 2013 σηματοδοτεί την αλλαγή του Δ.Σ. κατά τα 3/5. Ο Αποστόλης, οι δύο Γιώργηδες, η Εύα και ο Χάρης στα ηνία του συλλόγου για δύο χρόνια. Οι προσδοκίες πολλές και η ευθύνη μεγάλη. Κρυφός πόθος όλων η δημιουργία κλειστού γηπέδου ικανοποιητικών διαστάσεων με προστασία από τον αέρα. Εγχείρημα δύσκολο και οι τοποθεσίες περιορισμένες.

  Ο χώρος βόρεια των γηπέδων του beach volley  στη δημοτική παραλία της Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η. ήταν μια καλή λύση. Συναντήσεις με παράγοντες του δήμου, σχέδια και αιτήσεις. Η συμφωνία παραχώρησης είναι στο τέλος του 2013 έτοιμη προς υπογραφή. Για τα επόμενα τρία χρόνια ο Α.Ο.Φ.Ξ.Η. θα μπορεί να διαχειριστεί ένα χώρο ~714τ.μ. σε ολοκληρωμένες και φυλασσόμενες εγκαταστάσεις του δήμου Ηρακλείου. Ο χώρος είναι αρκετός για ένα παραλληλόγραμο γήπεδο διαστάσεων ~15μ x 30μ  με κερκίδα στο βορρά. Όσον αφορά το πρώτο, οι ιδέες είναι πολλές. Η όρεξη για δουλειά ακόμα περισσότερη. Τα χρήματα, όμως, περιορισμένα. Σταματάμε το εγχείρημα; Όχι βέβαια. Με συνέπεια στις συνδρομές, αναζήτηση χορηγών και κρούση στη Περιφέρεια Κρήτης για ενίσχυση, ο κουμπαράς του συλλόγου σιγά-σιγά γεμίζει.

  Έτσι αρχίζει ο σχεδιασμός και η επιλογή των καλύτερων υλικών στην καλύτερη τιμή. Στύλοι, δίχτυα, συρματόσχοινα, εντατήρες, βίδες και κράσπεδα, όλα στη διάθεσή μας. Ευθυγραμμίσεις, συγκολήσεις, δεσίματα, κοψίματα, ενισχύσεις και πολλή μα πολλή δουλειά από τα μέλη του συλλόγου. Το γήπεδο ήταν σχεδόν έτοιμο. Του έλειπε μόνο η άμμος. 40εκ ύψος σε τέτοιες διαστάσεις είναι πολλά μα πολλά κυβικά. Μετά από πολύ κόπο και αγωνία η άμμος είναι, στις αρχές του 2015, επιτέλους στη θέση της.

  Πλέον ο σύλλογος έχει να υπερηφανεύεται πως μπορεί να προσφέρει τις πρώτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα μέλη του, τα οποία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα πενήντα. Η συνέχεια, λοιπόν, επί του γηπέδου. Η περιπέτεια μόλις άρχισε.